Tuesday, August 16, 2011

Cost Accounting..hakhakhak

hahahaha
Bila aku teringt balik kisah hidup aku masa aku buat diploma dulu mmg lawak abes..Tadi aku bukak la facebook. Nampak la member2 masa buat diploma dulu dan aku ternampak sekali member aku komen kat sorang lec yang paling aku geruni masa diploma dulu..PN NOREHA.
Puan noreha ni klau korang nak tau..mmg serius la garang especially ngn aku..aku pun xtau la apa penyebab musabab dia agak anti ngn aku. Dulu aku gi kelas sekali ngn 2 org member yg ade kelas pagi. aiman dan nadia. Roomate aku jrg ader kelas pagi kul 8..time aku nak gi kelas dia still membongkang tdo..kang2 aku mcm dengki jerr sbb dia still tdo tp aku dh kena bgn g kelas..haishh xleh jadi nihh
Lecturer tu klau ader student lewat seminit, dia akan kunci pintu kelas..jgn harap la ko akan dapat masuk.besokkk mati la ko nak berjawab nape ko xdtg kelas smlm..aku bila tau je trend dia ngajar camtu..pukul 730pgi, aku dh terpacak dpn pintu bilik member aku yg 2 org ni..terjerit2 mintak dorang siap dgn pantas dan cepat coz aku xnak kena kunci kat luar kelas.hahahaha..
Pastu jln kaki g kolej cepat2 kdg2 sampai berlari2 nak kejar masa...punyer la takut!!tu bab nak masuk kelas..balik umah plak, tiap2 mlm aku akan study subject tu je!!sampai member umah aku tnya, ko amik subjek ni je ke sem ni...tergelak2 dorang sbb ari2 aku wat costing..dorang xtau rahsia aku yg aku takutkan Pn Noreha tu...hahahaha.Serius takut ngn dia coz tiap kali dia masuk ngajar, nama aku yg dia akan sebut utk dia cari pasai..dia akan tnya soalan yg ntah2 apa2 dan kdg2 xleh jwb...siap la klau xleh jwb...
Alhamdullilah la hasil dari ketakutan aku tu,paper costing aku dapat A+ kauuuu....hihihi.Takut punyer pasal, ari2 costing..costing je ari2. Ntah2 klau aku keje swasta mmg aku dah terror costing dari Pn Noreha tu kan..hahahaha...
Moral of the story: Tak semua ketakutan tu ada keburukan....ketakutan aku buat aku jd pelajar cemerlang gemilang dan terbilang..hahahaha.Costing ari2..

Seorang Budak Yang Demokzzzz




Peaceeeeee......




Hye selamat pagi salam satu malaysia!!!!bersiaran lagi kita dari pejabat masing2 yang sememangnya perlu mencari mood dikala pagi2 sebelum memulakan kerja...Same situation goes to me la..saya pun pagi2 kena la cari mood dulu nak buat keja. Klau tak muka masam mencuka sampai ke petang..tapi jrg la jadi camtu sbb klau saya jadi camtu kiranya ada la wayar tang2 mana xcukup pasang. Seorang budak yang mulut becok bercakap yang slalu boboi saya benggang sampai kata "BOLE TAK DIAM SEMINIT!!!Ohh bikin sentappp je!!!Klau saya diam..kiranya sunyiii la pejabat tu tanpa dengar suara terjerit kat sana terjerit kat sini..tercari gaduh kat sana sini..terpekik2..perangai tidak senonoh walaupun usia yg dah teeeeeeeettt!!!tapi tu la kehidupan saya yang sentiasa ceria walaupun hati dihujani dengan 1001 masalah...eh lari tajuk la pulakk!!!ni nak habaq maiii..cer tgk gmbaq budak kat atas tu..sebelum ni saya kurus kering. Lintas jalan kena angin lori pun dah nak melayang tapi sekarang..bam bam ohhhh!!!lepas2 operate bulan 8 tahun lepas, sebelum tu masa dalam pantang tu kurus la sat tapi nowadayssssssss....PERGHHHH badan semangat tull!!!bak kata org tua2.tapi ayat tu sesuai utk baby2 ja.saya ni bukan baby lagi dahhh....dah nak jadi baby dolly dah pun...Pada u all yg baca entry niii..apakata u alll jual la ubat2 kurus u all kattt iiii!!!kasi i slim shadyy balikk...

Monday, August 8, 2011

Jusco Bandar Perda....






Ari sabtu semalam..aku ngn boboii gi jengjalan kat Jusco bandar perda!!!mula2 nak gi alor star je utk bukak posa..maklum la baru 6ari umat Islam berpuasa..so nak mkn la yg lain plak dari yg sedia ada di pasar ramadhan sekitar perlis ni...sampai je kat tol Jitra..Gegirl dengan muka senyuman yg paling manis kasi la idea kat boboi denganharapan dapat la jengjalan ke Penang..bila dia cakap Hokeyyy..rasa cam nak jerit kuat2 sebab shukeeeee...satgi kang kena sekeh plak sebab ter'over'. So simpan je la dalam hati..padahal dlm hati dh berbunga keriangan sbb dapat jalan2. Masa kat tol Jitra tu jam kat dashboard dah kul 5.00ptg.boboi pecut laju2 so sampai la kat Jusco pkul 6.20 ptg..kitaorg ronda2 tgk sale...pastu nak dekat2 bukak posa, cepat2 gi Mcd. Lepas bukak posa kat Mcd tu.kitaorg terus gerak ke carefour nak beli brg dapur..sekali makaihhh..sale gila2 punya la.ape lagi!!rembat la mcm2..Bertolak balik perlis pun dah kul 10mlm..so sampai perlis dlm pkul 1130mlm..hihihi.nice weekends!!!








ni je la gambar yg sempat disnapkan sebab ramai org...









Thursday, August 4, 2011

Semanis Kurma...


Hyee semua..selamat pagi!!!camner arini?masih puasa tak lagii...maybe arini korang dah steady skit kan sebab kita dah berpuasa selama 3hari dah pun..Alhamdullilah..Korang bukak puasa mkn kurma tak?aku mula2 dulu memang la xmkn kurma sbb rasanya agak manis skit..Tapi bila dah terbaca info ni..terus je tanpa ngelat, aku mkn jugak kurma. Korang nak tau tak apa kebaikan kurma?so jomm baca entry ni..


Diserap Serta-merta

Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. Sebaliknya gula dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga.


Tenaga Serta-merta

Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang Maghrib atau tarawih. Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga. Sebabnya makanan yang diambil kebanyakan mengandungi karbohidrat, tanpa tenaga serta-merta menjadi penyebab selesai makan, mata pun mengantuk.


Menguatkan Ingatan

Ramai beranggapan hanya kismis yang baik untuk menguatkan ingatan, sebenarnya kurma juga setanding. Mungkin atas alasan pihak-pihak tertentu atau negara pengeluar anggur telah menjalankan kempen makan kismis dan mempopularkan khasiatnya.

Penawar Racun

Diriwayat oleh Aishah r.a. yang menjelaskan, kurma mengandungi ubat. "Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari daripada terkena racun yang dimakan."

Meredakan Tekanan Darah

Dalam bidang perubatan dengan ketiadaan kolesterol, lemak dan gula di dalam kurma, ia amat baik untuk meredakan tekanan darah tinggi. Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus atau dijadikan serbuk seperti teh. Direndam dan diminum bagi menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.

so bagi sesapa yang xsuka atau xberapa minat utk makan kurma..lepas baca entry ni, harap2 ada la skit perubahan kay!!makan la sebijik sehari pun xpa...SELAMAT MENCUBA!!!

Monday, August 1, 2011

Ramadhan Datang Lagi..

Arini hari Isnin bersamaan 1 Ramadhan 1432h..Selamat Berpuasa!!!!hihihi..tahun ni jgn lupa puasa penuh ya kawan2..jgn noty2 mkn kat bilik fail, bilik stor xpun pantry kat pejabat.hihihi...