Sunday, December 25, 2011

Nasi Ayam Paling Simple....

Cuti 3 hari xtau nak buat ape kan..Meh la cuba masak nasi ayam untuk seisi keluarga...Cara membuatnya amatlah mudah dan bahan-bahan untuk menyediakannya pun tak la rumit sangat dan yang pastinya menjimatkan kos...Sape suke..tekan like!llike!like!!..Gilo!!!ingat ni mukabuku ke??hahaha..whatever la...korang try resipi ni, klau jadi...antar umah aku sepinggan.nak alamat ker?

Bahan-bahan Utama ( 6 org mkn kot.. )
1 Ekor ayam-belah 4, bersih n tos





Bahan utk perap ayam
-4 sudu besar sos cili
-3 sudu besar kicap manis
-2 ulas garlic-tumbuk halus
-garam n gula-perasakan-elok manis skit

Bahan utk sup

-2 ulas bwg putih, ketuk
-1 btg serai-ketuk
-1 inci halia-ketuk
-1 sup bunjut

Bahan utk cili
- 3 bijik tomato masak
-3 ulas bwg putih
-3 biji cili merah
-4 biji cili api-nk pedas ltk lebih
-cuka makan skit-agak-agak blh blend bhn utk cili
-garam n gula,-sesuaikan

Cara-cara Membuatnya:





1.Lepas bersih ayam, rebus ayam dalam air yg byk (air rebusan ayam ni nanti boleh bt sup, dan masak nasi) ADD ON bawag putih, serai yang diketuk, dan sedikit garam






2.Ayam yang direbus tadi agak dah masak terus angkat. Ambik air rebusan lebih tadi anggaran 4 cawan untuk masak nasi.yang lebih biar dalam periuk, tambah serai dan sup bunjut. perasakan-nah! sup dah siap(biar mereneh sekejap)






3. Untuk nasi plak.. tumis (dlm kuali) dengan marjerin 1 ulas bwg putih n bwg merah (mayang halus) THEN masuk air rebusan ayam, halia skit, serbuk kunyit( skiiit je..).... basuh beras, masuk dalam rice cooker, on je rice cooker, nasi pun dh siap..JANGAN lupa ,masukkan daun pandan yg disimpul skali,baru nasi ni wangi..






4.Perap ayam yang direbus tadi ngan Bahan untuk perap ayam ADD ON bawang Putih -perasakan ngan garam dan gula...tapi biar manis skit-baru best..perap je dalam 1/2 jam.make sure guna penyepit n sudu,jangan guna tangan yer..coz bahan perap ayam ni kita leh buat sos kicapnya..






5.Untuk cili plak- blend suma bahan utk cili tadi-perasakan ngan garam n gula, cili pun dah siap..






6.Dah agak 1/2 jam. goreng ayam, angkat, ketuk skit dan potong kecil-kecil






7.Untuk sos kicap plak-ambik bahan perapan ayam tadi, tapis n tambah kicap jika perlu. perasakan.






8.Bleh makan ngan timun, salad dan tomato hiris. senang je kan.. rasa pun lain dari yang lain.. try la klau x pecaya








credit to city di myresipi.com coz bagi resipi yang senang nih!!!

No comments: