Monday, January 30, 2012

Hargailah Masa Depanmu

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Bukan semua oarang bertuah memiliki kerja yg baik dan halal seperti kamu. Biarpun adakalanya kamu terasa terbeban dgn tanggungjawab atau dirasakan pendapatan yg kamu peroleh tidak berbaloi dgn kerja yg kamu lakukan, namun sekurang-kurangnya kamu ada kerja dan wang.

Kalau tidak ada kerja dan mengganggur, hidup pasti akan lebih sukar.

Oleh itu, utk membuktikan kamu benar-benar menghargai kerjamu, lakukan dengan seikhlasnya. Jangan hanya tahu merungut tidak puas hati dan sebagainya. Kamu harus beri sesuatu kepada majikan terlebih dahulu, kemuadia barulah majikan akan beri imbuhan terhadap apa yang telah kamu berikan. Kalau kamu sendiri tidak membuktikan apa2 atau tidak tahu mengharai peluang yang ada, mana munkin kamu boleh dapat apa yang diingginkan.




Selamat berkerja!!!!

Saturday, January 28, 2012

Tuan Rumah Pembantu Rumah

Yuhuuu


Kali ni jom korang jadi cam aku...mengisi masa lapang ngn membaca novel!!!!hello cik shamira...we all xlayan kay novel2 cintan cintun tangkap leleh ni...Ayat xleh blah sebenarnya tuu..whatever la kan..tu naluri dan keinginan masing2..Ada aku kesah?takde kannnn...


So today, i would like to prebiew this novel to you di luar sana yang minat membaca macam akakkkk niii ye...tek rugi klau korang-korang beli novel nii..citer dia santai2 dan boleh buat korang gelak sorang2 bila terkenangkan watak Intan Asya Hanna yang sanggup bekerja jadi pembantu rumah gara2 merajuk ngn tunang dia yang selalu berlaku curang. Kat umah Asya bekerja tu plak ader la seorang doktor yang masih bujang bernama Emir Jihan. Dorang 2 orang ni xleh berjumpa..klau berjumpa je, mesti akan gaduh..like catdog!!!tapi yang bestnya bila time bergaduh asya ni akan mengeluarkan peribahasa yang tunggang terbalik dan boleh buat kita yang membacanya pun gelak sendiri...



Ni antara sinopsis buku ni...Layannnn...

Saya tak ada alasan. Saya tak boleh nak elak. Dah saya rasa macam tu, nak buat macam mana. Awak ingat, hati manusia ni boleh dikawal ke? Ada remote control untuk on, off... Hmm?”

Kata orang, jangan terlampau membenci, nanti akhirnya cinta yang akan diperolehi. Jangan terlampau percaya, nanti merana jiwa.

Sungguh Emir Jihan tidak mengerti, mengapa daripada usikan boleh lahirnya satu rasa yang cukup pelik dalam hatinya. Kenapa sebelum itu, dia tidak pernah rasakan perasaan yang sehebat itu menampar dadanya? Dia jadi bertambah haru jika sehari tidak melihat wajah itu menjadi merah menyala.

Intan Asha Areen, entah dari mana datangnya. Identiti gadis itu langsung tidak diketahui. Hanya yang pasti, dia maid baru dalam vila keluarga Emir Jihan. Dia membawa gayanya tersendiri, mampu menarik hati semua penghuni vila.

Ada rasa yang berbeza timbul dalam diri Emir Jihan dan Intan Asha Areen. Tapi, apa? Adakah rasa itu boleh dipanggil cinta? Kedua-duanya bingung untuk merungkaikannya. Apa yang pasti, kedua-duanya dalam usaha untuk mengerti. Namun, mampukan ia dimengertikan dengan munculnya Taufeeq Badree dan Hanni? Juga krisis identiti Indrian Dani yang mencurigakan.

Akan bersatukah rasa yang bermain di hati Emir Jihan dan Intan Asha Areen? Akan mengertikah mereka berdua dengan perasaan masing-masing? Siapa pula Taufeeq Badri dan Hanni? Krisis identiti Indrian Dani akan dirungkaikah? Adakah tuan rumah dan pembantu rumah bisa mengangkat bendera putih dan mengumumkan kedamaian serta menrungkai semua yang terjadi?




Harga di Pasaran: RM 21.00(sem) & RM 24.00(sabah&sarawak)














Thursday, January 26, 2012

Makan la..nanti cepat besar

Hye u oalls...

Korang dah breakfast ke? aku tak la breakfast lagi..nak diet la konon..sampai kul brapa tak tau la nak bertahan...diett la sangatt!!!KIHKIHKIH...
Bila time breakfast...aku teringat kejadian aku ngn si aiman anak buah aku masa aku pegi umah dorang aritu..
Terkedek-kedek si aiman ni bersusah payah mengangkut pingan dan sebungkus nasi lemak semata-mata nak kasi kat maklang dia yang malas bergerak amik sendiri..Jahat Kauuu!!!sesampai ja si aiman ni depan aku terusnya di kasi nasik lemak tu..dengan mengeluarkan ayat yang mampu aku ketawa.."maklang makanla...nanti cepat besar!!!".....hahahaha. aiman ko xtau lagi ke maklang kau ni kalau tak makan nasik lemak ni pun dah sememangnya BESAR


Ader ke patut dia kasi ayat yang selalu mama dia guna nak pujuk aku makan nasik lemak tu...selalunya mama dia guna ayat tu bila waktu dia tak mooo makan nasik!!!hahahaha

Wednesday, January 25, 2012

Sungguh Jauh tempat itu...

wiiiiiiiiiiiii.....



Bersiaran lagi kita dari rumahku syurgaku...hurm arini aku nak story telly bedtime pasal my new place,new environment and new workstation...hihihi.....i likeee!!!!



Giler bapak dia....jauhhh turrr nak gi opis baru aku yang baru berpindah tu..haiyak!!!dulu aku gi keja dalam pkul 730pg xpun 740pg baru keluar dari umah..pemalas bgn pagi dah tu siap plak terhegeh-hegeh!!!Now...lupakan jam itu..tau awat?if aku duk buat perangai lagu tu jugak taun 2012 ni..jawabnya kena tembak ngan senapang gajah la wehhh...punch card CONPEM aka saheh bin benar lagi nyata akan MERAH MENYALA..bukan setakat sehari,SEBULANNNN!!!dari nak kena tembak ngn senapang tu..buang la perangai yang xberpaedah tu...PAKSA DIRI utk bangun awaiii na cikmiraku sayangg intan payung!!!haishhh...time subuh tu la sejuk dan nyaman wehh nak tdo nak2 plak hari hujan..perghhh...LAYANNNNN



Tapi kan sebelum nak tdo tu set siap2 dalam otak yang besoknya aku akan melalui jalan2 yang horrible...tau kenapa?dulu aku gi keja siap boleh lagi update status FB sambil drive coz belas2 minit ja dari umah aku nak ke opis..tapi skrang mau aku duk hapdate status FB tengah drive..ada yang nak junam dalam sawah bendang sambil membajak..hahahaha



Keta banyakk kauu jalan baru yg aku akan lalu tu bukan setakat keta biasa ja keta API pun ada jugak..silap hapdate status FB..keta hitam jadi keta api..hah masa tu pilih nak kemana..hatyai?bangkok?atau ke Johor bharu?aku takut semua destinasi tu tak smpai yang sampai HTF...HOSPITAL TUANKU FAUZIAH KANGAR!!!hah amik kau....



Dulu masa nak pegi keja kat pejabat di tengah bandar tu...sekolah2 dah loceng bunyi..so xder la pakcik2 nak stop driving kasi jln kat adik2 nak melintas...tapi sekarang!!!!!3 SEKOLAH yg akan tahan aku suh behenti kasi murid2 lintas..haiyakkkkk...3 sekolah maknanya dah 15minit..di campur plak klau nasib xbaik..kena plak pakcik jaga rail keta API tu trunkan palang kasi keta API jalan dulu...tak ke malang lagi bertimpa...ada juga yg masuk pejabat kul 830pagi walhal aku punya punch card WP2...berani kauuu cabar kewibawaan seorang bos????hehehe...tak berani!tak berani!!



Nak menguji kecekapan memandu plak... pagi2 yang dingin dan tenang tu...ada la plak keta pakcik2 makcik2 xpun lori2 yang pepagi jalan2 makan angin menghirup udara yang segar di kampung kannnnn...nak potong kangggg....kesiannnn!!!bukan kesian kat pakcik tu...kesian kat keta aku nak kena potong 3,4 bijik keta sekali gus..baru la aku berjaya melepaskan diri dari sesi mkn angin menghirup udara segar tu...itupun klau nasib baik la kan..lane sebelah xder keta,klau ader..jawabnya ko membontot la ketapakcik makcik tu tu selagi tak boleh potong..grrrrrrr





Hah dah tau camtu...bangun awal kluar awal pegi keja...dok terhegeh-hegeh lagi kenapa...JOM LA TIDO..BESOK XBANGUN KANG!!!





nitezzzzzz...

Saturday, January 21, 2012

Hahahaa...

anak: ayah.. adakah hantu itu wujud?
ayah: tak.. hantu tak pernah wujud..
anak: tapi orang gaji kita cakap hantu itu wujud?
ayah: anak, kemas semua barang kamu.
anak: kenapa ayah?
ayah: kita tak ada orang gaji..
anak: OMG!

Thursday, January 19, 2012

Kau Bengis seperti SINGA....

Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu


“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia”

Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”
“Saya kenal sayang saya”

Buat apa di cerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua

Friday, January 13, 2012

Jolly Frog!!

Yeehooo!!!saat2 yang ditunggu telahpun tiba..nak tau apa?minggu xzam yang memenatkan dan menstresskan otak aku yg boleh buat aku jadi xbetul dah pun berakhir..suka wehhh!!mana taknya..satu hari 2 paper kot sampai aku rasa give up sangat2 dah nak sitting paper pagi on 12th Januari..
Dua2 paper tough..calculation + teori...ohh xsanggup dah nak lalui saat2 macam tu lagi...tapi akhirnya aku berjaya jugak melepasi rintangan tersebut..tggu result kluar la pulak!!harap2 ada la peningkatan klau xbanyak pun sikit pun jadi la kan dari xder langsung...

Thursday, January 5, 2012

Kesusahan Hari INI...

Salammmmm...
Korang penah tak susah?kita sebagai manusia klau xpernah susah tu amatlah bertuah hidup manusia tu kan...aku penah susah seawal usiaku 21tahun!!!waktu time blajar dulu idup aku agak susah bila mak aku jatuh sakit tahun 2006...mak aku kena stroke!!!time tu aku nak survive idup as student sem akhir amat2 lah mencabar daya ketahanan aku..aku tau abah aku perlukan banyak duit utk buat rawatan mak aku..jadi aku terpaksalah bekerja sambil belajar..
waktu tu aku ada sangkut 2 paper di sem akhir..aku cari duit sendiri dengan cara sebelah pagi aku buat keja partime sebagai account clerk di Ampang..key in ja urusniaga company tu dalam UBS Accounting..gaji aku ciput je hanya rm400 tapi cukup la nak survive idup bayar umah sewa ngn cover sikit duit poket...keje kerani tu masuk kul 9 xpun kul 10pagi sampai 5ptg..pergi naik rapid kl sampai LRT Pandan Jaya pastu tukar naik LRT sampai Cempaka pastu tukar lagi naik bas rapid KL plak nak ke Ampang Jaya..abis je keje kat opis tu aku tukar baju yang aku dah bawak siap2..baju uniform salesgirl Jusco..aku masuk keja kat Jusco plak pkul 630ptg sampai 1030mlm..dari tempat keja aku naik bas rapid tukar naik LRT sampai maluri pastu menapak plak ke Jusco Cheras...
Abis je keje Jusco dlm pkul 11mlm aku tggu bas rapid utk balik shamelin..penat toksah cakap la wehh..balik umah klau besoknya ada kelas..bukak buku jap belek apa yang patut...lepas tu tdo..bila abah call tanya ada duit blanja tak..aku tipu sunat cakap ada..mcm xsampai hati nak mintak duit..if aku xcukup pun aku mintak la pinjam ngn kawan2 umah jap sementara aku nak dapat gaji..makan pun ala kadar ja untuk las perut..klau ada duit gaji lebih, aku balik kampung tgk mak aku...anak mana yang xsedih tgk mak yang dulunya selalu berborak selalu bergelak tawa sama tetiba xkenal sapa yang datang...dah tu badan mak plak nampak susut..
tapi alhamdullilah mak aku kuat semangat orangnya..dia cuba utk melawan penyakit dengan cara bagi respon positif..aku bersyukur sgt2 kerana sampai ke hari ni..aku masih ada mak walaupun mak aku masih stroke!!atleast aku boleh nampak dia hari2..Hidup aku jadi tabah dan kuat selama ni kerana mak aku!!!bila aku pandang wajah mak aku yang setiap saat tersenyummm dan ketawa, aku rasa aku bersemangat untuk teruskan hidup walaupun dia xtahu yang anaknya amat susah untuk survive hidup dikala ini...

"Hidup memerlukan pengorbanan. pengorbanan memerlukan perjuangan. perjuangan memerlukan ketabahan. ketabahan memerlukan keyakinan. keyakinan pula menentukan kejayaan. kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."