Wednesday, March 21, 2012

Imbas Kembali: Zaman Kanak-Kanak yang Meriangkan

Seronok bukan?Apabila diingati semula kenangan semasa zaman kanak-kanak dulu. Pulang daripada sekolah, makan tengahari dan keluar bermain dengan kawan2 yang lain sampai ke petang. Tapi klau aku mana bolehhhhh...balik sekolah, lepas lunch keluar umah pergi bermain2..nak kena kejar ngn mak aku..hah cuba lahhh!!!!




Balik sekolah..walau penat camner pun...hang kena jugak buku sekolah belajar sampai pukul 5 ptg sebab mak aku dah buat jadual. nak xnak kena belajar jugak...tapi aku tipu jugak mak aku...masa tu femes citer Oshin.ala citer korea yang dukung anak kat belakang tu...haaaa..mak aku layan la crita tu kat ruang tamu, aku belajar kat dalam bilik...agak2 lama sikit aku belajar dah jemu dah ngadap buku...aku keluar la kot tingkap bilik..mana bleh tahan wehhh...member2 tengah bersuka ria mandi sungai kat tepi umah..aku pun join la sekali.perangai serupa jantan ohh aku waktu kecik2 dulu..conpem bila mak aku sedar yg dah pukul 5ptg tapi si mira ni tak keluar2 bilik..mak aku dah tau dah..konpem aku lari keluar ikut tingkap. Dah la malas belajar, mandi sungai pulak...2 hari xleh langsung keluar umah..PADAN MUKA!!!!hahahaha




Part yang paling best masa kecik2 dulu...masa aku nak ikut abg aku ngn sepupu lelaki yg sebaya abg aku nak gi main beskal..masa tu budak2 lelaki gila beskal BMX...bapak aku belikan abg aku beskal tu la..aku plak dibelikan beskal kecik je yang ada roda 3...ko ingt aku nak?roda tu aku cabut..tak rock arr!!!lagipun puas kena ejek ngn abg aku...aku ngn dia memang tak sebulu sebab dia perasan yang dia bongsu...hakikatnya dia tak leh terima kenyataan sebab ada aku..hahahaha




Korang tau, abg ngn sepupu aku tu boleh pulak kayuh beskal laju2 tinggalkan aku kat belakang sebab taknak kasi aku ikut..ish2..ape ke zalim abg camtu!!ahhh..xkira, aku kayuh jugak laju2 ikut dorang...dorang xnak bawak aku napa tau...aku dulu masa kecik2 tak comelll...dahi jendoll, rambut pendek mcm jantan..dah tu suka pakai seluar pendek...samseng kampung dusun tull!!Balik umah dua2 kena bambu..xkira abg ke adik ke..sama ja nakal!!!mak aku dulu memang garang tahap singa lahh!!!dah la aku ikut..beriya2 nak pegi,alih2 nak balik..dah penat nak kayuh beskal..terpaksa la abg aku balik umah dulu, amik motor bapak aku...pegi angkut beskal aku taruk belakang motor pastu letak aku dalam bakul motor...masa tu dia baru 12tahun...aku plak 4 tahun...huh!!menyusahkan org...tu la ayat dia!!!




Besoknya pulak...dorang tggu aku tdo ja baru dorang nak kluar main..tapi hakikatnya..aku akan sedar bila dorang nak kluar sebab setiap kali nak mula kayuh beskal..dorang akan buat "preng!!preng!!prenggg peng peng!!!".ala2 mcm start motor walhal naik beskal je pun..awal lagi aku melompat bgn semata2 nak ikut...tapi abg aku lagi cerdik..umah kitaorg dulu banyak ngn kambing biri2 terlepas...so kambing tu akan makan rumput tepi umah..abg aku yg otak agak "cerdik pandai" ni...gi ikat tali kambing tu kat beskal aku...pastu nye halaunya kambing2 tu balik umh tuannya..bukan setakat kambing je balik...skali2 ngn beskal aku kambing tu bawak balik...nangis2 aku sbb beskal aku calar2 abis..walaupun beskal tu dh buruk gara2 abang aku jadi mekanik tak bertauliah...tapi aku tetap sayang beskal tu kerna dialah pertama dlm hidupku...ayat tak leh blah ohh...tak pasal2 bapak aku kena pegi tuntut balik beskal aku kat umah tuan kambing tu..ngamuk2 nak beskal baru...akhirnya bapak aku pegi la jugak carikan yg baru yang lebih besar..yang lebih mantap dan yang lebih gagah dari abg aku punya!!!terima kasih byk2..klau tak kerana dia..aku xdapat la beskal baru..hihihi..




Bila kami lepak bersama sekarang..biler citer2 balik kenangan masa kecik2..mesti sekeluarga gelak..Macam2 ragam adik beradik...korang punya zaman kanak2 camna?kongsi la kat sini sama saya...boboiiii!!!!

Wednesday, March 14, 2012

Aku yang dulunya K.A.Y.U

Taraaaaaaaaaa...ni la hasil kerja aku selama aku tak hapdate blog...sibuk ngn benda ni kot!!!menuntut dan mempelajari cara2 membuat Cheese Tart Blueberry...


Sampai ke saat ni..aku masih xpercaya yang aku boleh buat benda ni..ohhhh unbelieveable...hahaha...Tetiba rasa bangga dengan diri sendiri..gila poyo!!!
Sambil2 siapkan tempahan sambil2 tu jugak aku curi2 makan..hurmmm camna la xgemukkk cik mira oiii...Pastu kecoh bila terasa badan dah gemuk...manusia!!manusia!!!


Sebenarnya xsusah dalam kita nak lakukan sesuatu benda...janji kita ada minat dan nawaitu yang betul nak buat sesuatu benda..InsyaAllah akan ada hasilnya...





Ni Cistat yang belum dibakar...masih berstatus tepung lagi...



Setelah dibakar...mengebu2 dan montell...




kita focus dekat sikit....ermmm!!!!!!tak terliur ke koranggggg?


Kita susun bagi tambah terliurr....hihihihi


Terukir di Bintang...

Saya suka lagu ini..hahaha..ayat skema!!!Jom layan lagu ni sambil blogwalking blog2 yang best...

Sunday, March 4, 2012

Akhirnya..dapat jugak Tgk NAN...

Weeehoooo...Akhirnya aku berjaya jugak tgk Adnan Sempit 2 setelah program di kanselkan jumaat mlm aritu. Korang baca kat entry sebelum ni...Bestt la citer adnan sempit 2 ni..dari mula show dia sampai abis korang akan gelakkk jekk...Tak Rugi sapa yang pegi tgk..nak2 plak sapa yang beli tiket aku yang rm8 aritu..memang laagi tak rugi..







Ni sinopsis aku kasi kat korang

Filem ini sebenarnya kesinambungan kepada filem terdahulu, Adnan sempit 1 yang mengisahkan Adnan(Shaheizy sam) cuba memikat hati ibu bapa Nadia (Intan Ladyana) iaitu Dato Isnin. Dato Isnin mencabar agar Adnan mengubah dirinya sendiri dari mat rempit kepada manusia yang mempunyai cita - cita yang tinggi. Antara cabaran yang diberikan Dato Isnin kepada Adnan S...empit ialah supaya anak muda tersebut fasih bertutur dalam Bahasa Inggeris dan mengubah penampilan dirinya menjadi seorang ahli korporat dalam masa 30 hari. Adnan telah meminta rakan baiknya iaitu Bobby yang telah berkerja sebagai perunding imej. Bobby bersetuju menolongnya dan telah memberikan pelbagai 'idea bernas' yang pasti akan mencuit hati penonton.

Tgk trailer dia pun dah gelak..apatah lagi klau gi tgk sendiri kat wayang.hahahaha








Pakat-Pakat pi tgk tau....

Saturday, March 3, 2012

Tiket oh Tiket

Ari jumaat lepas..aku dah pakat baikkk punyerrr ngn geng2 opis nak gi tgk ADNAN SEMPIT...tapi di atas sebab2 yang tak dapat dielakkan..tiket yang dah beli sebanyak 4 keping tu, akan burn camtu je!!!hahh..pitammmmmmmmmm!!!maknanya RM40 la yang akan burn..hahh...pitam lagi sekali...Oh no!no!no!we must do somethinggg!!!weeeeeeee?hello shamira..this is not our fault hokeh..boboi you yang xsempat nak balik dari penang...boboboiii sungguh!!hah...xkan la cha nak kena ganti rm40 tu?pitam lagi sekali la...

Hurm..untuk mengelakkan kerugian even boboi dh janji nak byr ganti rugi tu sebab kesalahan dia..apakata klau kita try gi jual jugak tiket tu..ganti tetap ganti...duit yg ganti tu kita kena amik jugak..duit hasil jualan tiket tu pun kitaaaaaaaa jugak amik!!!gila..jahat!dah la jahat..tamak haloba pulak tu...Jommmm cik ann jalan kan misi...

Lepas waktu keja jumaat tu..terusss pecut ke Jitra Mall nak jumpa dengan kawan kepada kawan yang dah tlg kitaorang belikan tiket..Makasih ye adik sbb tlg akak2 belikan tiket..Banyak chumell itu punya adik!!!Rugi ko Wazer tak tackle adik tu...

Show time adnan tu kul 840 malam...aku ngn cik ann sampai kul 7 kat cinema jitra mall tu...

cik ann: ha..cha cepat jalankan operasi, tu ada pakwe makwe nak naik eskalator tu...cepat la gi tanya dia mauu dak tiket kita ni?

aku: ala...cha maluuuuuuuuuuuu..cik ann la pi tanya..sambil aksi lawan tolak menolak antara satu sama lain...

cik ann: ishhh....malu jugak!!!

pakwe makwe tu pandang jekk kitaorg..dlm pikiran dorang..ape ke hal minah2 2 org ni!!!kampung mana mai...ngn pakai baju2 kurung lagi...huhhh..disasterrr!!disebabkan dorang pandang pelik jekk..aku cam nak gi tnya ja..apa2 tak xpuas hati ka????tak puas hati..jom la lawan bowling!!

cik ann: hoiiii...misi utama nak jual tiket!!!yang hang nak pi duk cari pasai ngn pakwe makwe tu awat pulak...

aku: hehehe...sori..ter emo plak..cik ann, jom la balikkk!!!cha mcm dh malu ni..mau nampak kat org Imigresen, mau sebulan kena gelak!!jomm arr balik..

cik ann: bukan aku yg nak rugi dgn tiket ni..nak balik kan?jomm!!!

aku: ann ni..ok2 xjadi balik.tu hah!!girl2 tu..pi la try jual...xamik 4, amik 2 tiket sudah la...

cik ann: aku ka?bukan hang?

setengah jam kemudian....

disebabkan keberanian cik ann yang kurang malu tu..dia berjaya la jual tiket tu kat 2 laki bini ni..

abg pembeli: brapa tiket ni?

aku: sekeping 8 henggit sudah la..

abg pembeli:ok..

selesai sesi jual menjual..

cik ann: awat hang pi juaii rm8 wehhh cha..aku dah duk nganga dh nak habaq rm10 kt abg tu..suka potong angin org...

aku: annn..dari kita nak rugi rm40, baik la kiita rugi sekeping tiket rm2..kan!!kan!!

cik ann:tak boleh buat partner hang ni...

setelah sejam kami kat situ..akhirnya kami BERJAYAAAAAAAAAAAA...

tapiiiiiiiiiii..kami bukan rugi 2 henggit ja..tapi kami rugi 8 henggit..2 lagi tiket tu pun kami jual sekeping 8 henggit...Puas kena perli ngn 2 lagi partner yg nak pi tgk wayang tak jadi...hurmmm besokk mesti depa tggu lagi kat depan kaunter tu nak beli tiket adnan sempit tiket harga rm8..mana nak dapat harga tu mau tempat lain..

aku: SHUTTTTTTTTTTTTTTTTT UPPP YOUU!!

Friday, March 2, 2012

Kerna itu Adalah Tugas AKU


Arini..mak nak story pasal mak pergi meeting penyediaan bajet 2013 aritu ye nak!!!Its held on 21th until 23rd of Februari 2912.3 hari aku kat sana srupo 3 bulan...u know why?hhhuhhh..mau pi makan angin di Batu Feringgi, everyone like!!!but ni bukan citer sal nak pi mkn angin....ni citer sal nak kena pi buat keja..sungguh la tak best!!!tapi SAYA YANG MENURUT PERINTAH...sampai la jugak akhirnya di Bayview Hotel Penang. Hotel agak best jugak sbb me stay SORANG2...suke!suke!





Hah, korang tgk ini punyer gambar...Rasa2 nya ada orang tak bangun nanti..Bilik yang agak suram dengan cahaya lampu yang samar2 menambahkan lagi mood nak tdo.Nak2 plak econ yg sejuk..Perghhhhh!!!Marvelous la...Apa akan jadi ye klau aku tak turun buat budget kat tingkat 4?Mesti aku akan balik naik bas Rapid KL kan...hahahaha. Dah tau...mau cari pasal lagi kah?










Ni plak muka aku yang baru sampai hotel dan nak turun dengar taklimat jap..Muka penat perjalanan yang jauh..ceh!poyo lebey..walhal baru sejam sejam sengah pejalanan...Mood: nak makan nasik kandaq beratur japg..weehooooo










Ni la saat yang dinanti2 dan ditunggu2 oleh tuan-tuan dan puan-puan..sesi penyediaan bajet. Even keadaan agak santai dimalam hari tapi stress yang hamat..rasa cam nak kluar gi naik beca jln2 kat CaoRasta..eh betul ke camni ejaannya..Bila kurang skit stress, baru masuk balik sambung buat bajet..apa ko ingt ini majlis ko punya?manyakkkkkk chantekkk!!!hehehe









Waktu ni dah pukul 11.30 mlm...banyak meja dah kosong sbb mata dah tak tahan mengadap skrin laptop tu..ada jugak yg dah penat..nak kena kira balik bape yang betul2 diperlukan dan di samakan dengan had bajet yang telah diluluskan..its not a simple thing to do!!!!naik biru hitam mataku jugak la sbb aku kena potong bajet aku dalam 5 juta....gilerrrrrrrrrrrrr la..apa yg nak dipotongkan sedangkan semuanya memang diperlukan...silap potong kang..kongsi la sorang sikit buat loan dgn bos aku tu bagi menampung pemotongan yang tersilap itu...mau ka dia nak buat loan?hahaha










Masih bersemangat lagi mereka2 meneruskan perjuangan....Chaiyok!chaiyok!










Oh sungguh bulat muka itu setelah 2 hari makan buffet kat hotel..hancusssss i punya diet!!!hurm..wat to do!!makan tetap kena makan cozzz i bayar RM400 kot untuk 3hari 2 mlm....balik claim conpem tak dapat banyak tu..MAAF PERBELANJAAN ANDA MELEBIHI HAD KELAYAKAN...huwaaaaaaaaaaa






Ah...malas la mau pikir semua tu...tido lagi penting!!!






Thursday, March 1, 2012

Di Petang Khamis...


Hye....!!!!!


Lama nya xhapdate blog ni kan...agak sibuk mengalahkan menteri aku ni!!tu yang xsempat2 nak hapdate ini punyer blog....so sorry!!!


Di petang khamis yang nan indah ni, korang layankan dulu la gambar haku yang tak berapa nak shantek ni sebelum aku post kan entry aku yang sebelum2 ni..dah masuk dah dlm draf tapi kemalasan masih ada, so malas lagi la nak post kat blog..bole cenggitu?


Petang2 ni kan..klau dapat makan sup sayur yang panas2..uhhhh mabeles la!!!tapi coooobeee korang tgk muka aku yang kat atas tu..dh mcm mkn ibu roti dah sampai jadi soooo tembam...


Ada sesapa tak yg boleh kasi petua camner nak kurus?hihihi