Tuesday, February 18, 2014

Sedih ker Citer nihh????

Salam semua...selamat pagi....

Rasa boring plak kan asyik bukak je blog mira ni..semuanya pasal barang2 jualan..Meniaga xhenti2!!hihihi..moh lerr sekali skala, we forgot about sales and profit..JOM BACA 1 KISAH...

TAJUK: DEMI BARANG CUSTOMER...

Pagi yg bosan kat opis...aku ber Wasap la ngn Kakak Opis konon2nya nak mencari keseronokan di pejabat....Sebab tonggak duabelas kami dh ilang sejak2 sorang bestie telah berpindah..yang tinggal kami berdua jek!!!kurang sikit nakal tu...tapi sangat bosan uoalls..Ok wasap punya wasap...toingg!!keluar la 1 idea.LETS PEGI AMIK STOK NIAGA NAK?hahaha..syaitan menghasut ketika iu utk berlaku jahat!!!time office hour tp sebab bos terlampau baik..we all berdua isi la buku kluar pejabat kurang dari 4 jam..siap tulis nak pegi keluarkan duit ASB di bandor!!!hakikat sebenarnya...gi amik brg niaga..Giler jahattt!!!

Vroommm...keta pun meluncur laju membelah badai (cewah ayat sastera)..bergosip la kami sambil2 nak sampai ke destinasi...tetiba smpai tgh jln, eh napa aku rasa pelik jek keta aku ni...slow2 then behenti tepi..dlm masa nak behenti tepi tu, bunyi keta aku tu, mcm teruk jek..sekali kami berdua celapak la kluar nak nengok apa yg berlaku...Nasib x terjojol bijik mata..TAYARRRRR PECAHHH!!!!

homak aihh...tengah2 jln raya cenggini tengah2 ladang cenggini terik pulak tu...mana nak cari kedai pomen, nak tukar tayar????


sekali akak tu bersuara..


Akak Opis: Ada ka tayar spare Cha?
Aku: rasa cam ada kt dlm bonet. Hakikat sebenar, aku pun xpasti ada tak sbb xpenah check!!tapi klau ku ckp xder..pengsan plak akak ni nangis...relex mira!cool!cool tarik nafas..padahal dlm hati..napa la ko nak pecah time ni tayar sayang oihh..xpe2 kita keluarkan dulu japg mira tukar...hakikat sebenar yg akak tu xtau...camna nak pulas skru tayar pun aku xtau weiii

tetiba.....

Sebuah motor behenti....

Abg motor:laaa awat ni adik?ish2 mcmana bole pecah?
Aku:soalan ker jwpan nak dikasi nih???klau ku tau nak pecah..xder la smpai sini bang oii..cool lg!!ayat yg dijawab..tu la bang, xtau camna bole pecah..abg bole tak nak mtk tlg tukar tayar ni..memang sangat2 hipokrit semata2 nak mtk tlg...walhal bukan xtau..tayar keta mmg xdek angin sebelum ni..tapi dh nama pompuan kan!!!naik je tahu...
Abg motor:bole2..mai abg tlg

sambil2 tukar tayar tu abg tu membebel..basic saja nih dik oihh bab2 tukar tayar klau pancit...ayat xleh tahan

aku ngn akak opis..mampu tersenyum saja la..tersenyum!iya!tersenyum!iya! kan apa yg abg motor tu bualkan...dlm hati..cepat la bang oihh...panaih terik nih!!kang keta jbtn lalu, mau kecoh dan kepo 1 opis..ASB apanya sampai ke sini haa...sejak bila ASB ada kt ladang tebu nih...mati kena bambu kang!!

ok siap!!!abg tu tukar tayar spare..SEKALIIIIII...adeiiii napa la tayar spare pun xdak angin bang oiii????ada jugak nak kena siku ngn abg motor tu...eh keta abg ke keta ko dik???tnya kiter plak..keta sendiri kott!!!

sambil2 buangkan jet tayar tu..abg tu ngomel.....

Abg motor:nak pegi sekolah kerrr?
Aku n Akak Opis:blurrr je kami..xkan pegi skolah ngn baju kurung moden bunga2....agak2 la bang!!

Tetiba abg tu dpt scan apa yg ada dlm otak kami berdua..

Abg motor: ehh takkk..maksud abg...nak pegi ngajar ker?cikgu skolah yerr?
Aku n Akak Opis:oooo baru paham..rupa kami berdua ada cam cikgu rupanya....hahaha..Jawab kami...tak la bang..kami keja Imigresen...
Abg motor:lorrr..napa  tak call depa mai tlg buat..sat saja ni mau depa maiii...

Hakikat sebenar yg abg tu xtau..abis la kami klau depa maii bang oiii..dh la menipu nak pi ASB!!!kantoii la nanti...huhu

Abg motor akhirnya berjaya jugak psg tayar spare tu..dan bg penerangan serba sikit..jgn naik laju2 naaaa sebab tayar xdak angin...xjauh dah nak smpai pekan dh...

Ok dlm mind set kami berdua..xjauh dh..boleh ni!!

Sekali disangkakan panas rupanya......

Papan tanda tepi jln...5km LAGIIIII!!!biar betikkk????

Aku pun drive la keta tu slow2....bukan slow dah weiiii tahap LORI TELOQ DAH!!xleh laju even 20kmj....ohhhh my goshhhh.....5km rasa mcm 50km ja...gong greng!!gong greng!!tayar keta tu bunyi...

sekali selisih ngn kenderaan lain..semua pandangg semacam jek!!!aku naik keta viva la..bukan naik keta kebal..napa pelik sgt ker tayar keta pancit???xpenah nampak eikk???nak jek jerit camtu?

yang akak opis aku tu..dok bertawakal tomaninah semua ada la....mau tak tomaninah..jam dh kul 12tghari..nak kena amik anak sekolah plak...xkan nak call husben dia mtk amik anak skolah..mesti husben dia pelik...napa dia ja yg xpegi amik..klau gtau kami dimana dan keadaan kami masa tu..maunya kena tembak dua2 org..kahkahkah

waktu genting camtu..dok bilang kilometer saja la..berapa jek lg tinggal sementara nak smapai ke stesen myk terdekat utk pam angin tayar tu...terasa jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sangat!!!huhuhu

nak dipendekkan citer,,sampai main road jln pdg besar tu...nyonya2 apek2 kedai brg kt pekan pdg besar tu..semua kluar tgk kami...sebab bunyi tayar keta kami yg mencemarkan suasana pekan yg sunyi....mungkin depa ingat, steamroll lalu tapi ni viva bukan steamrolll..haishhhhh

dah la tgk..siap tunjuk2 lagi ke arah kami sebab pelik..serupa aku bawk keta batman pulak...yg ada api kt blakang tuuuu...saat yg ditunggu pun smpaiii..LORI TELOR yg ku bawak tu smpai gak petronas tapi punya la seksa..sakit pinggang2 sebab tahan nafas dan tahan stereng sebab tayar mmg xde angin teruk..

nyonya2 seberang jalan..still dok tgk dgn kepelikan 100kali pelik...sesampai di petronas...semua org pandangg!!!

Aku: apakata kak tlg pi tgk tayar spare tu ada tak lag, kerrr dah tinggai rim saja???klau dh tinggai rim jek...kak mai habaq slow2 na..bukan apa, taut pengsan terkejut!!

maka akak tu pun kluar la pegi tgk...

akak opis:cha ada lagi tayar tu tapi cammmm kesian sgt la kat dia!!!

aku pun celapak pegi tgk.....tayar spare yg baru tetiba jd mcm tayar yg dh 10kali digunakan...teruk rupanya..tinggal xpecah cam yg awal td jek

tetiba......laaa awat kak ni?mai2 saya tulung!!!

aku pun apa lagi..menggunakan segala kecomelan yg dimiliki..kahkahkah..dik tlg sat..kak pun xtau nak buat gayna dh ni...pam xmau masuk angin..

adik petronas: mmg la kak..tayar pun dah terbalik abeh dah ni...kak naik jugak td wpun xdak angin..

nak ja ku jwb...abistuuu xkan nak jln ngn rim saja???xpun xkan kami nak mandi peluh kt tgh2 jln ladang tebu tu..xpe2 simpan dlm hatii..fokus!!fokus!!janji adik tu tlg....

dan AKHIRNYAAAA...berjaya jugak!!!yezzzzz...nak jek aku bersorak best sebab tayar keta tu ok balik...

tak insaf lagi disitu...abis ja ucap terima kasih kat adik petronas tu.aku buat u-turn balik..terus pecut ke pekan pdg besar..amik brg!!!kahkahkah...padahal yg td tu dh insaf dh..nak balik terus opis klau tayar dh ok!!!brg niaga pun xnak amik dh...hahaha..tu la manusia!!!!LUPA DARATAN...

moral of the story!!!nasib kami berdua tak tertiarap dlm parit tepi jln ladang tebu tu sebab keta tengah laju..xtau pun yg tayar pecah..huhuhu..klau tak..masuk paper tajuk utama la kami hari tu

lagi satu, lain kali jgn coba-coba utk menipu BOS!!!kan buruk padahnya...


No comments: